EV leasen is geven om milieu en je eigen portemonnee

0
198

We zijn de afgelopen jaren getuige geweest van een opmerkelijke verschuiving naar duurzaam transport, waarbij elektrische voertuigen die verandering aandrijven. Elektrische voertuigen zijn een geweldige manier om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen en de klimaatverandering tegen te gaan. Maar afgezien van de milieuvoordelen ligt een van de belangrijkste voordelen van elektrische voertuigen in hun kosteneffectiviteit. Vooral in vergelijking met traditionele benzine- of dieselauto's.

Bekijk ons overzicht van alle belangrijke kosten om je te helpen bepalen of een elektrische auto private leasen de juiste keuze voor jou is.

Thuis opladen

EV’s rijden op elektriciteit, wat nog steeds aanzienlijk goedkoper is dan benzine. De kosten per kilometer voor elektriciteit zijn aanzienlijk lager dan die voor benzine.

Thuis opladen, als dat kan, is meestal de handigste en goedkoopste manier om een EV op te laden. Het installeren van een goede thuislader kost ongeveer € 1.000, maar het is aftrekbaar van de belasting. Je hebt recht op een vermindering van 45%.

Openbaar opladen

De beschikbaarheid en toegankelijkheid van openbare laadnetwerken hebben ook invloed op hoe financieel handig een elektrische auto voor jou kan zijn. De afgelopen jaren zijn er aanzienlijke investeringen gedaan om laadnetwerken wereldwijd uit te breiden.

Naarmate laadstations steeds populairder worden en de snellaadtechnologie verbetert, kun je profiteren van het gemak van het overal opladen van jouw auto. Kijk daarom voor een private lease aanbieding.

Onderhoudskosten

EV’s zijn ongeveer 23% rendabeler dan benzine- of dieselauto’s. Dit komt omdat elektrische voertuigen minder bewegende delen hebben dan hun tegenhangers op fossiele brandstoffen. Dat resulteert in lagere onderhoudskosten.

Ze vereisen geen olieverversing en regeneratieve remsystemen verminderen de slijtage van de remblokken, wat leidt tot minder vervangingen. Ze hebben ook niet zoveel onderhoud nodig.

Belastingbesparing

Bij een standaard benzineauto betaal je meer aan wegenbelasting. Bij een EV betaal je in ieder geval geen motorrijtuigenbelasting. Ook is er sprake van minder bijtelling. Tel uit je winst.

Deze belastingvoordelen gelden tot en met 2024. De korting op de bijtelling voor elektrische auto’s wordt vanaf 2025 in 2 jaar afgebouwd tot het reguliere bijtellingstarief van 21%

Afschrijving

Als je traditionele auto’s met elektrische auto’s vergelijkt, loont het om de totale eigendomskosten over de levensduur te berekenen. Bij elektrische auto’s zul je merken dat de effecten van waardevermindering normaal gesproken worden gecompenseerd door lagere totale eigendomskosten.

Alle voertuigen worden afgeschreven als gevolg van factoren zoals slijtage, marktvraag, technologische vooruitgang en hun algemene staat.

De waardevermindering van elektrische voertuigen kan ook worden beïnvloed door degradatie van de batterij en verbeteringen in de batterijtechnologie. Dit gebeurt omdat elektrische auto’s zo nieuw zijn dat de technologie voortdurend evolueert. Zodat ze in dat opzicht sneller kunnen verouderen. Maar dit is niets om je zorgen over te maken tijdens het leasen. Aangezien je aan het einde van elke leaseperiode een gloednieuwe EV kunt krijgen.

Leuker kan het niet: je denkt aan het milieu en jouw eigen portemonnee.