Zo kies jij de beste autoverzekering

0
518

Je bent trotse eigenaar geworden van een nieuwe auto of occasion. Stap echter niet direct achter het stuur: eerst moet een verzekering voor je auto worden afgesloten. In Nederland geldt namelijk de verplichting om auto’s minimaal WA te verzekeren. Vaak is dit de goedkoopste optie, maar de vraag is: is deze verzekering  voor jou ook de beste? In dit blog vind je een aantal tips om tot een goede keuze te komen.

Stap 1: bepaal de gewenste dekking

Hoe uitgebreider de autoverzekering, hoe meer je betaalt. Een goede eerste stap is daarom het bepalen van de gewenste dekking. Je hebt pakweg de keuze uit WA, beperkt casco of volledig casco (all risk). Welk van deze dekkingen het meest geschikt is, hangt onder meer af van de leeftijd en de waarde van de auto. Ook andere zaken spelen een rol bij de keuze van je dekking. Denk aan de waardevastheid van de auto, het aantal opgebouwde schadevrije jaren en het risico dat je wil en kunt dragen. Daarnaast heeft de een simpelweg meer over voor een verzekering dan de ander. Benieuwd hoeveel jij ongeveer op maandelijkse of jaarlijkse basis kwijt zal zijn? Je autoverzekering berekenen kan gemakkelijk via een online tool.

Stap 2: vergelijk verzekeraars

Je hebt vastgesteld naar welke dekking je voorkeur uitgaat. Nu is het tijd om een verzekeraar te vinden. Je kunt een tussenpersoon vragen dit te doen, maar je kan ook zelf online een zoektocht starten. De keuze uit aanbieders is groot. Alleen in Nederland zijn al tientallen verzekeraars actief. Gelukkig zijn er diverse websites voor het vergelijken van autoverzekeringen. Vaak is het een kwestie van je kenteken, persoonlijke gegevens en de verwachte aantal kilometers invullen. Je krijgt vervolgens een lijst met aanbieders te zien waar je jouw autoverzekering af zou kunnen sluiten. Kijk je hierbij niet scheel op de laagste prijs en neem de dekkingen inclusief uitsluitingen goed door. Let hierbij ook op of er sprake is van een eigen risico.

Stap 3: maak een keuze

Er zijn enkele verzekeraars uit de bus gekomen, maar een definitieve keuze heb je nog niet gemaakt. Dat is niet zo gek, autoverzekeringen kunnen veel op elkaar lijken. Je kunt dan gaan kijken naar zaken die van secundair belang zijn. Misschien vind je het belangrijk om telefonisch contact te kunnen hebben, zelf je nota’s via een app te kunnen indienen of met een paar klikken modules aan of uit te zetten. Eenmaal een keuze gemaakt? Controleer dan ieder jaar opnieuw of de gekozen verzekering nog steeds de meest geschikte is.